Foto Bossen van Grientsveen in Limburg. Bron: Rob Poelenjee

Deltacommissaris in DP2025: Meer ruimte nodig voor leven met water

Op Prinsjesdag heeft minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat namens het kabinet het Deltaprogramma 2025 (DP2025) aangeboden aan de Staten-Generaal. Tegelijkertijd met het aanbieden van het volledig Deltaprogramma 2025 en de hoofdlijnenbrochure, kwam ook een speciale webpagina online. Op de pagina staan de hoofdpunten van DP2025 en korte video’s waarin een wethouder, een agrariër en twee betrokken inwoners vertellen hoe zij bezig zijn met het veranderende klimaat. 

Ook verschenen op dat moment vijf achtergronddocumenten. Deze zijn te vinden op de website van het Nationaal Deltaprogramma: 

Nationaal Deltacongres 2024: online sessies en excursies

Het vijftiende Nationaal Deltacongres vindt plaats op donderdag 14 november in Kunstlinie in Almere. Het plenaire deel en een aantal sessies zijn – voor wie die niet kan komen – online te volgen. Traditiegetrouw zijn op de dag vóór het Deltacongres excursies in het omliggende gebied. Tijdens een gevarieerd excursieprogramma verspreid over de provincie Flevoland gaat de aandacht onder andere naar de wateropgave, klimaatadaptatie en de dillema’s waar overheden soms voor staan.

Wilt u ook bij het Deltacongres zijn? 

De uitnodigingen voor het Nationaal Deltacongres zijn begin september verstuurd. Aanmelden kan tot en met maandag 4 november. U wordt dan op de wachtlijst geplaatst. Heeft u geen uitnodiging ontvangen en wilt u graag komen? Dan kunt u zich online aanmelden en registreren. Via de aanmelding voor het Deltacongres kunt zich opgeven voor deelname aan de excursies. 

Lees meer over het Deltacongres op de website van het Nationaal Deltaprogramma.

Start publiekscampagne ‘Je gemeente doet er alles aan’

Begin september is de campagne ‘Je gemeente doet er alles aan’ van VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) van start gegaan. Hiermee willen zij inwoners bewust van de belangrijke rol die gemeenten spelen bij maatschappelijke opgaven, inclusief klimaatadaptatie, in hun dagelijks leven. 

Met de actie ‘Je gemeente doet er alles aan’ laat VNG zien hoe belangrijk het werk van gemeenten is voor onze samenleving. Gemeenten zorgen voor zaken die we dagelijks nodig hebben: buurtveiligheid, het onderhoud van straten, de inzameling en verwerking van afval, de ontwikkeling van nieuwe woongebieden, het beheer van schoolgebouwen en hulp voor mensen die dat nodig hebben, van jong tot oud. 


Lees meer over de campagne via de website van VNG.

Wageningen University & Research viert Opening van het Academisch Jaar

Op maandag 2 september 2024 vierde Wageningen University & Research de Opening van het Academisch Jaar 2024-2025 in Omnia op Wageningen Campus en online. Het thema van dit jaar was The Water-Food Connection: Ensuring Future Food Security. De beschikbaarheid van water voor de landbouw komt door klimaatverandering in het geding. Wereldwijd zien we steeds vaker dat droogte en overstromingen onze voedselproductie bedreigen. Twee Wageningse onderzoekers lieten zien hoe de antwoorden op deze vragen verbonden zijn en wat voor cruciale rol water speelt in voedselzekerheid.


Bekijk de uitgebreide opening via de website van Wageningen University & Research.