Foto Het Markkanaal vanaf een brug met bomen langs de oever. Bron: Thomas Fasting

Aan het woord: Deltacommissaris Co Verdaas

Op Prinsjesdag is het Deltaprogramma 2025 aangeboden aan de Tweede en Eerste Kamer. Dit is het eerste Deltaprogramma waarvoor ik verantwoordelijkheid draag. Het programma is wederom tot stand gekomen door de goede samenwerking en inzet van alle partners, regionaal en nationaal: Dat is de kracht van het Deltaprogramma. In dit nieuwste Deltanieuws nummer, leest u meer over het Deltaprogramma en de betrokkenen.

Portret Co Verdaas
Deltacommissaris Co Verdaas. Bron: Phil Nijhuis

Op basis van kennis en 'joint fact finding' komen we tot inzichten die voorbij korte termijn deelbelangen reiken. Of zoals een agrarisch ondernemer me meegaf: “Ik heb behoefte aan een perspectief voor twee generaties, ook als me dat op korte termijn niet past.” En dat is wat ons bindt: samenwerken aan een klimaatvitaal perspectief voor de Nederlandse delta. Het kabinet nodigt ons, in reactie op mijn aanbiedingsbrief bij DP2025, nadrukkelijk uit om vanuit deze kennisbasis bij te dragen aan het integrale toekomstperspectief op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland. Het verwacht dat het Deltaprogramma mee invulling kan geven aan het versterken van de structurele samenwerking tussen Rijk en regio’s. Vooral als het gaat om de samenhang tussen noodzakelijke keuzes voor de lange termijn houdbaarheid van het water- en bodemsysteem.

Richting de herijking in 2026, werken we samen aan wat ik ‘de onontkoombare keuzes’ noem.

Hier zijn we volop mee bezig. Richting de herijking in 2026, werken we samen aan wat ik ‘de onontkoombare keuzes’ noem. In het Deltaprogramma besluiten we niet over die keuzes. Maar het is wel onze opdracht om de keuzes te benoemen, aan te geven hoe deze samenhangen en wat de consequenties zijn van niet kiezen. We presenteren straks geen blauwdruk voor Nederland. Daarvoor is een aantal zaken nog te onzeker en volgen ontwikkelingen elkaar te snel op. We gaan echter wel een nieuw hoofdstuk schrijven waarbij we verschillende opties met de plussen en minnen in beeld brengen. 

Het afgelopen jaar heb ik ervaren dat niemand wegkijkt van de opdracht waar we voor staan. Lastige vraagstukken komen op tafel en iedereen erkent dat de toekomst nog niet gekend kan worden. Het gezamenlijk belang is voor iedereen leidend. Dat geeft mij vertrouwen voor hetgeen dat komen gaat en is een goede basis voor een mooie en klimaatvitale toekomst.