Aan het woord Mare de Wit, kwartiermaker Betrekken, Borgen en Bewaken
-
Inhoudsopgave
- Kiosk van Deltanieuws
- coverpagina Deltanieuws 01
-
Kort nieuws
Kort nieuws
-
Op de hoogte blijven van het Deltaprogramma?
Abonneer je op deze nieuwsbrief of volg het Deltaprogramma via LinkedIn of X.
-
Aan het woord
'Loslaten van wat 'normaal' is geworden blijkt moeilijk te zijn'
Mare de Wit, kwartiermaker Betrekken, Borgen en Bewaken, over de toekomst van de waterwereld in Nederland.
-
Actueel
Verslag van congres Zeespiegelstijging op 4 maart
Op 4 maart 2024 vond het congres van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging plaats in Bussum. Drie zogenoemde denkrichtingen stonden centraal: ‘Beschermen’, ‘Meebewegen’ en ‘Zeewaarts’.
-
Actueel
Een interview met hoogleraar Delta Urbanism Chris Zevenbergen
Een interview met hoogleraar Delta Urbanism Chris Zevenbergen. Volgens Zevenbergen moeten verbeelding en rede hand in hand gaan in het ontwerpen van een toekomstbestendige delta. Waarom verdient die verbeelding meer aandacht? En welke oproep doet de hoogleraar aan de deltacommissaris?
-
Centraal Holland
Introductie van nieuwe regio Centraal Holland
In het Deltaprogramma 2024 is een nieuwe regio op de kaart gezet: Centraal Holland werkt als achtste deelgebied aan waterveiligheid, zoetwater en ruimtelijke adaptatie. Met welke uitdagingen gaat Centraal Holland hiermee aan de slag?
-
Young professional
Young Professional Tami de Lange over de reactie op kamerbrief 'Water en Bodem Sturend'
Tami de Lange was een van trainees van het Nationaal Water- en Bodemtraineeship die meeschreef aan een brief aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat als reactie op kamerbrief 'Water en Bodem Sturend'. Ze vertelt over de achtergronden van deze brief, de reactie van de minister en haar ervaringen met het Deltaprogramma.
-
Succesvolle verbindingen
Kathleen Goense en Hendrik Jan ten Cate van ZLTO over landbouw en het Deltaprogramma
Interview met Kathleen Goense, algemeen directeur van ZLTO, en Hendrik Jan ten Cate, bestuurslid bij ZLTO, over de missie van ZLTO en de invloed van de landbouw- en tuinsector op het Deltaprogramma.
-
Vijf vragen aan
Vijf vragen aan Arthur Petersen, nieuwe voorzitter Signaalgroep Deltaprogramma
Sinds 1 januari is Arthur Petersen de nieuwe voorzitter van de Signaalgroep Deltaprogramma. Waarom wilde Petersen deze rol op zich nemen? Wat ziet hij als de grootste uitdaging voor Nederland op het gebied van klimaatverandering en maatschappij? Hij vertelt erover in dit interview.
-
Gastcolumn
Gastcolumn van Sander Mager
In zijn gastcolumn vertelt Sander Mager, bestuurder van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en vice-voorzitter van de Unie van Waterschappen, waarom de veranderende rol van waterschappen cruciaal zijn bij de wateropgaven.
-
Rijnmond-Drechtsteden
Gemeente Dordrecht onderzocht hoe een schuil- en coördinatiehub eruitziet
De buitendijkse delen van Dordrecht zullen droog blijven bij een grote overstroming: De Staart en het Maasterras. Omdat deze stadsdelen hoger liggen dan de rest van de stad, zijn het dé plekken om bij een mogelijke overstroming bewoners uit de regio op te vangen. Maar hoe bepaal je hoe dat in de praktijk eruit komt te zien?
-
Centraal Holland
Centraal Holland: een ontwerpgerichte benadering voor Deltaprogramma
In deze lopende herijking van het Deltaprogramma wordt ingezet op ontwerpend onderzoek. Om de wateropgave en de ruimtelijke ordening meer op elkaar te betrekken, is het belangrijk om deze werelden met elkaar te verbinden. Centraal Holland ging aan de slag met een ontwerpgerichte benadering.
-
Zoetwater
‘Zoetwater en Ruimtelijke adaptatie komen samen in Hengelo’
De aanpak van hitte en droogte wordt steeds belangrijker bij ruimtelijke afwegingen. Er zijn ingewikkelde keuzes te maken voor een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting van Nederland. Programmamanagers Marcela Laguzzi (Zoetwater) en Pieter den Besten (Ruimtelijke adaptatie) blikken hierop terug én vooruit.
-
Maas
Praktische handvatten van de nieuwe generatie plannenmakers
In 2020 won het gebiedsontwikkelingsproject Ooijen-Wanssum de Gouden Piramide, een prestigieuze Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Eén van de geleerde lessen is dat je een logisch verhaal moet bouwen, gebaseerd op het DNA van het gebied. Maar hoe bouw je zo’n verhaal eigenlijk? Over deze vraag buigen Keesjan van den Herik, omgevingsmanager Ooijen-Wanssum, en een groep trainees van het Nationaal Water- en Bodemtraineeship zich momenteel.
-
Deltanieuws #1