Foto De Standhazensedijk. Bron: Waterschap Delta
Standhazensedijk bij Drimmelen voldoet (weer) aan de waterveiligheidsnormen
De dijkversterking van de Standhazensedijk bij Drimmelen is succesvol afgerond in een recordtempo. Met het doorknippen van het lint door dagelijks bestuurder Anco Sneep van waterschap Brabantse Delta en programmadirecteur Eric Withaar van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) werd de Standhazensedijk weer opengesteld voor fietsers en wandelaars.
Een deel van de dijk moest over een lengte van 730 meter worden versterkt om aan de huidige waterveiligheidsnormen te voldoen. Aannemer Van Oord voerde in opdracht van waterschap Brabantse Delta en HWBP het project uit. Het gaat om een bijzonder project. Van Oord klaarde de dijkversterking namelijk in een recordtempo. De doorlooptijd van het hele project is bovendien met circa drie jaar erg kort in vergelijking met andere projecten uit het HWBP.
Over de Standhazensedijk
De Standhazendijk maakt onderdeel uit van het dijktraject dat van de Moerdijkbruggen loopt tot de Amertak en buitenwater keert van de Amer, de Amertak en het Wilhelminakanaal. De Standhazensedijk was de zwakste dijkstrekking van het dijktraject, met een lengte van 730 meter. De dijkversterking bestaat uit verschillende aanpassingen. De plaatsing van een heavescherm is het meest aansprekende onderdeel. Het verticale scherm van kunststof is aan de binnenzijde van de dijk geplaatst, bij de teensloot. Hierdoor wordt het uitspoelen van zand voorkomen en bovendien is het een maatregel tegen bevers en andere dieren die in de dijk graven. Naast de dijkversterking verhoogde het waterschap ook het buitentalud. Dit is de helling aan de kant van de dijk waar het water stroomt. Door de verhoging van het talud kan het waterschap de dijk beter inspecteren en is de dijk toegankelijker.
De dijkversterking Standhazensedijk is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. In het programma werken de waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken.
De dijk moest met urgentie worden aangepast. Bij hoogwater waren wellen die zand meevoeren zichtbaar in de teensloot. Eind 2021 is het waterschap gestart met de verkenningsfase. Een jaar daarna volgde de planuitwerkingsfase en vervolgens is op 1 juli 2024 de mijlpaal ‘dijkveilig’ gehaald. Op 1 oktober 2024 volgde de feestelijke oplevering. Ondanks de korte doorlooptijd is de normale planprocedure doorlopen.
Impact
Bij de dijkversterking ging het om een project met een beperkte scope. Daarnaast ligt de Standhanzesedijk ook niet in stedelijk en complex gebied. Het project had een compact team en maakte gebruik van Integraal Project Management (IPM), met onder meer specifieke aandacht voor projectbeheersing en technisch management
Belangrijke voorwaarde voor een snelle uitvoering van het project is de samenwerking. Het waterschap en het HWBP wisten elkaar vroeg te vinden. Het hele project werd van start tot oplevering samen goed onder de loep genomen. Vervolgens is afgestemd hoe het subsidieproces zo efficiënt mogelijk kon worden doorlopen. Het ‘Drimmelse draaiboek’ is daarmee ook leerzaam voor andere dijkversterkingen van het HWBP. “Een urgent probleem is hier knap en snel aangepakt en dat verdient complimenten”, zei programmadirecteur Eric Withaar voordat hij de schaar in het lintje zette.