Foto Winter in 2021: schaatsen op de uiterwaarden van de rivier de IJssel ten zuiden van Zwolle. Bron: Tineke Dijkstra
Meld je aan voor de Jan Agema-prijs 2025 voor waterbouwkundige projecten
Op 9 oktober 2025, de Waterbouwdag, wordt de Jan Agema-prijs voor waterbouwkundige projecten weer uitgereikt. Een belangrijke prijs, die in het leven geroepen is om de bijdrage van de waterbouwkundig ingenieur aan de waterbouwkunde te eren. Tegelijkertijd is het een goede stimulans voor innovatie in de waterbouw. De prijs wordt elke vijf jaar uitgereikt.
De prijs wordt toegekend aan het beste en meest innovatieve waterbouwkundige project dat in de periode 2020-2025 is gerealiseerd. Hier horen ook vervangings-/renovatieprojecten bij. De prijs bestaat uit erkenning en een beeldwerk. Van alle inzendingen wordt bovendien een prachtig overzichtsboek gemaakt.
Meld je aan via de website van Waterbouwdag. De uiterste inzenddatum voor de projectomschrijving en beeldmateriaal is vrijdag 2 mei 2025.
Werkbezoek Vaste Kamercommissie aan Waaldijk: innovatie en veiligheid centraal
In oktober 2024 bracht een aantal leden van de Vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat van de Tweede Kamer een bezoek aan de noordelijke Waaldijk, waar volop wordt gewerkt aan de versterking van de dijk. Tijdens het werkbezoek kwam de wetgever, op uitnodiging van de deltacommissaris, in contact met de uitvoering van beleid en alles wat daarbij komt kijken. Aan de hand van diverse (innovatieve) oplossingen die bijdragen aan waterveiligheid, ruimte en biodiversiteit, ontstond een goed gesprek over het afwegen van individuele en collectieve belangen.
Het project Gorinchem-Waardenburg, een groot project in het Hoogwaterbeschermings-programma (HWBP), stond centraal. Deze dijkversterking is cruciaal vanwege de kwetsbaarheid van het gebied en de hoge eisen die aan de veiligheid van de bewoners en het economische belang van het achterland worden gesteld.
De eerste projecten in dit traject worden in 2024 en 2025 opgeleverd. De opgedane ervaringen zullen van grote waarde zijn voor toekomstige waterveiligheidsprojecten in Nederland en daarbuiten. Met dank aan de uitstekende ontvangst door het waterschap gaf het werkbezoek een goed beeld van de impact en maatschappelijke meerwaarde van de dijkversterkingsoperatie.
Kwartiermaker ‘De Toekomst aan Tafel’: Mare de Wit
Mare de Wit (28) is de nieuwe kwartiermaker om de belangen van toekomstige generaties op het gebied water en klimaatadaptatie vanaf het begin van beleidsontwikkeling en besluitvorming beter mee te nemen.
Tijdens het Nationaal Deltacongres heeft Mare de Wit haar rapport met aanbevelingen aangeboden aan deltacommissaris Co Verdaas, directeur-generaal Jaap Slootmaker van het ministerie en plaatsvervangend directeur-generaal van Rijkswaterstaat Patricia Zorko. Het rapport ‘De Toekomst aan Tafel’ bevat bouwstenen om de toekomst beter te betrekken.
Lees het hele nieuwsbericht op de website van Nationaal Deltaprogramma
Lees het rapport ‘De Toekomst aan Tafel’ van Mare de Wit op de website van Nationaal Deltaprogramma
Nederlanders willen zelf bijdragen bij de aanpak van wateruitdagingen
Bijna drie kwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over weersextremen en de problemen die dit met zich meebrengt zoals wateroverlast en droogte. Dit blijkt uit het onderzoek Waterpeil 2024. 57% van de Nederlanders ziet daarbij een grote rol voor de overheid en het bedrijfsleven, maar is zich ook bewust van de eigen verantwoordelijkheid.
Nederlanders hebben vertrouwen in het Nederlandse waterbeheer. Er is vertrouwen in het werk van de overheid en het waterschap om overstromingen te beperken. Maar tegelijkertijd maakt men zich ook zorgen over dreigingen zoals overstromingen en droogte. De overstromingen van 2021 in Limburg hebben ervoor gezorgd dat mensen zich extra bewust zijn van de gevaren. Maar liefst 47% van de Nederlanders denkt dat er de komende tien jaar vaker wateroverlast zal zijn door hevige regen. Hoewel slechts een kleine groep al maatregelen heeft genomen, zoals het kopen van zandzakken of het vergroenen van de tuin, zijn veel mensen wel bereid om in de toekomst maatregelen te treffen.
Hoewel het risico dat er een tekort aan drinkwater zal zijn door de respondenten als klein wordt ingeschat, zijn veel Nederlanders in het geval van een dreigend watertekort bereid om minder water te gebruiken als de overheid dat vraagt. Bijvoorbeeld door korter te douchen of minder vaak de tuin te sproeien.
Het onderzoek Waterpeil 2024 is te downloaden via kennisportaal Klimaatadaptatie Nederland.
Het onderzoek Waterpeil 2024 is verricht in opdracht van Ons Water. Ons Water is een samenwerkingsverband van waterschappen, waterbedrijven, watermusea, Rijkswaterstaat, provincies, gemeentes, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Unie van Waterschappen, Vewin, VNG, IPO en het Nationaal Deltaprogramma.
Pagina ‘Kennisprogramma Zeespiegelstijging’ vernieuwd
De pagina van ‘Kennisprogramma Zeespiegelstijging’ op de website van het Nationaal Deltaprogramma is vernieuwd. Zo heeft de inhoud een update gehad en is de pagina overzichtelijker gemaakt.
In het Kennisprogramma Zeespiegelstijging bundelen overheden, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties hun krachten. Ze onderzoeken wat de mogelijke gevolgen van de zeespiegelstijging zijn voor ons land en ze verkennen mogelijke maatregelen. Het programma levert kennis op waarmee we tijdig keuzes kunnen maken voor de bescherming en inrichting van Nederland. Het programma is een initiatief van de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de deltacommissaris. Het is gestart in 2019 en eindigt in 2026.
Bekijk vernieuwde pagina van Kennisprogramma Zeespiegelstijging op de website van Nationaal Deltaprogramma