Wat is er nodig om Nederland weerbaar te maken tegen klimaatverandering? Hoe wegen we daarbij belangen tegen elkaar af, bijvoorbeeld van verschillende sectoren, maar ook van huidige en toekomstige generaties? Welke keuzes moeten we daarbij nu al maken en wat zijn de obstakels? Deze vragen stonden centraal tijdens het vijftiende Nationaal Deltacongres. 

Niemand kijkt meer weg

Zo’n 1.100 professionals van overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven komen op 14 november bij elkaar op een waterrijke plek: de Kunstlinie in Almere. De discussie staat meteen op scherp: “Er liggen onafwendbare keuzes op tafel”, zegt deltacommissaris Co Verdaas. “We moeten open zijn over de belangen. Het goede nieuws is dat niemand meer wegkijkt.”

Bekijk het videoverslag van de dag

Ooit water

Dagvoorzitter Anouschka Laheij vindt Flevoland een passende plek voor dit vijftiende Deltacongres: “Een plek waar al het water is gemanaged en waar we leven op de zeebodem. Maar van het managen en beheersen van het water gaan we steeds meer naar verbinden en leven met het water.” Ze borduurt daarmee voort op de woorden in de openingsact van spoken-word artist MYSTIC: “Almere, mijn stad, mijn hart, mijn land / Was ooit water, wat land, maar vooral blauwe lucht en zand.”

MYSTIC
De openingsact van spoken-word artist MYSTIC

Bekijk hier de video van de openingsact van spoken-word artist MYSTIC.

Samen eruit komen

Barry Madlener, minister van Infrastructuur en Waterstaat, prijst de brede vertegenwoordiging vanuit de overheid, wetenschap en het bedrijfsleven. Tegelijkertijd onderstreept hij de verschillende belangen die spelen en die soms botsen: “Woningbouw, landbouw, ruimte voor de rivier... de grootste uitdaging is harmonieus met elkaar de goede keuzes maken.” Dat is een hele opgave, aldus de minister, maar hij is optimistisch: “We zijn een polderland op de goede manier. We praten, krijgen zicht op elkaars belangen en komen er dan samen uit.”

DeltaCongres00826
Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) in gesprek met dagvoorzitter Anouschka Laheij.

Klimaatvitaal Nederland

Deltacommissaris Co Verdaas blikt terug op zijn eerste jaar in deze functie en kijkt vooruit naar de toekomst. “We zijn nu de meest veilige delta ter wereld, maar de opgaven nemen fors toe en stapelen op.” De weg vooruit is een open discussie, waarbij partijen eerlijk zijn over hun belangen en het goede gedoe niet uit de weg gaan als de belangen schuren of botsen, zegt  hij. “We moeten toe naar een ander narratief: we moeten mensen uitnodigen om een bijdrage te leveren aan een toekomstbestendige delta. We hebben tenslotte allemaal dezelfde missie: een klimaatvitaal Nederland dichterbij halen.”

241114Deltacongres0078
Deltacommissaris Co Verdaas: “Er liggen onafwendbare keuzes op tafel.”

Ambassadeurs van de toekomst

Mare de Wit, toekomst-ambassadeur en adviseur bij Rijkswaterstaat, gaat in gesprek met Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen. “Onze generatie doet dingen vanuit de beste bedoelingen”, zegt Van der Sande. “Maar hoe weten we dat we nú het beste doen voor de toekomst?” De Wit: “Het lastige is: dat kun je niet meten, en we verbinden er ook geen tijdlijnen aan. Wil je het goed doen voor over 50 jaar, 100 jaar, of 300 jaar?” 

Eigenlijk zijn we allemaal ambassadeurs van de toekomst, stelt De Wit. Ze zou graag zien dat meer organisaties hun eigen toekomst-ambassadeur aanstellen. “Ga aan de slag met die toekomst, zet het op papier.”
 

241114Deltacongres0140
Toekomst-ambassadeur Mare de Wit

Zonnetje, Deltafilm en keynotepresentatie

Een jaarlijkse traditie op het Deltacongres is de uitreiking van het ‘Zonnetje’ (de prijs voor een innovatief en inspirerend project van het Deltaprogramma) en de première van de nieuwe Deltafilm. Die staat dit jaar in het teken van de wateropgaven van de provincie Flevoland en het IJsselmeer. Cathy Berx, gouverneur van de Vlaamse provincie Antwerpen, houdt een keynotepresentatie over wateroverlast en droogte in België en het nemen van ‘pijnlijke maatregelen’. 

Culturele afsluiting

Het laatste woord is aan de muziek- en theatermakers van een project van Hogeschool Van Hall Larenstein: HipHop Hydrologische Opera. “Water aan mijn voet, stroomt tot aan mijn nek / Wie heeft hier het woord, ik verhef mijn stem.”

Bekijk hier de video van HipHop Hydrologische Opera

HipHop Hydrologische Opera
HipHop Hydrologische Opera

Deelsessies en workshops

De middag staat in het teken van diverse deelsessies en workshops.

“Ga aan de slag met die toekomst, zet het op papier” - ‘Toekomst-ambassadeur’ Mare de Wit