Het middagprogramma bestaat uit zes sessies en twaalf workshops. Van iedere sessie is een verslag gemaakt. Klik op ‘lees meer’ voor de volledige tekst. Over de workshops is een apart artikel gemaakt.
Keuzes voor de zoetwaterstrategie 2100
In 2100 zien Nederland en onze manier van omgaan met zoetwater er heel anders uit dan vandaag. De uitdagingen zijn nu al groot en blijven groeien: we kunnen vaker zoetwatertekorten verwachten en de verzilting van kustgebieden neemt toe. Dat vraagt om heldere keuzes. In deze sessie verkenden de deelnemers vier strategieën.
Water en ruimte verbinden?
Hoe verbind je beleid en maatregelen gericht op water met die rond ruimtelijke ordening? En hoe verbind je de verschillende, vaak schurende belangen? Daarover praatten de aanwezigen tijdens deze deelsessie. Ze hoorden onder meer over de ontwikkeling van de nieuwe Nota Ruimte en over conflicterende belangen in de regio’s.
Het IJsselmeergebied als duizenddingendoekje?
Het IJsselmeer bevat de grootste zoetwatervoorraad van Nederland. Maar verwachten we hier niet te veel van? Aan de hand van een aantal stellingen gingen de deelnemers in gesprek. De omgang met droogte en de zeespiegelstijging lag gevoelig. Mag het IJsselmeerpeil omhoog of gaan we steeds harder pompen?
NL AAA-klimaatbestendig - óók over 100 jaar
Hoe houden we Nederland niet alleen veilig maar ook welvarend? En hoe kan de overheid hierin samen optrekken met de financiële sector? Dat waren de centrale vragen in deze sessie. Klimaatexpert Tim van Hattum schetste hoe de toekomst eruit kan zien en welk pad daarheen leidt. De ambassadeurs van AAA-klimaatbestendig gingen in gesprek over wie wat kan doen.
Ruimtelijke adaptatie: maak je eigen deltabeslissing
Het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) moet de ruimtelijke inrichting van Nederland klimaatbestendig en waterrobuust maken. In 45 DPRA-werkregio’s stellen overheden en andere DPRA-partners gemiddeld elke zes jaar nieuwe doelen en maatregelen vast om schade door klimaatverandering te voorkomen. Deze sessie ging over de komende, tweede DPRA-ronde.
Hernieuwd programma ‘Ruimte voor de Rivier’
De rivieren van Nederland hebben aandacht en zorg nodig. Door bodemdaling en klimaatverandering ligt verdroging op de loer. Tegelijkertijd moeten we het rivierengebied voorbereiden op hoogwater. Medewerkers van het programma Ruimte voor de Rivier 2.0 zoeken naar oplossingen met een breed draagvlak. Zij nodigden het publiek uit om mee te denken.