Tijdens de pauzes en na afloop van het Deltacongres was er volop tijd om te netwerken en inspiratie op te doen. Verspreid over de ruimtes van de Kunstlinie was er van alles te zien en te doen, van de Regiostand over Flevoland tot de bingo van de Jargonpolitie.
De Jargonpolitie
Meekoppelkans, gebiedsproces: voor de Deltacongresgangers zijn dit veelgebruikte woorden. Maar niet iedereen begrijpt deze vaktaal. Wie jargon vermijdt, betrekt meer mensen bij zaken die ons allemaal aangaan. Tijdens het congres deelt de Jargonpolitie bingokaarten uit waarop deelnemers jargonwoorden kunnen afkruisen die in de sessies voorbijkomen. Communicatieadviseur Ria de Wit: “Mensen reageren enthousiast en erkennen dat het beter kan. Ze willen minder jargon, maar dat is moeilijk.”
Tentoonstelling projecten Zonnetje
De drie genomineerde projecten voor de jaarlijkse prijs ‘het Zonnetje’ worden tentoongesteld in de foyer. Bezoekers zijn enthousiast over de winnaar ‘Elke druppel de grond in’. “Goed dat mensen met innovatieve ideeën komen en hier energie in steken. De mensen die zich hiervoor inzetten, doen dat uiteindelijk voor ons allemaal.”
Regiostand
Bij de Regiostand leren bezoekers over de uitdagingen en toekomstplannen in Flevoland. Philippe Spapens, directeur Rijk en Regio voor Flevoland: “Dit is de snelst groeiende regio van Nederland. Dat betekent dat hier heel veel woningen bij moeten komen. Samen zorgen we dat dit klimaatbestendig gebeurt.” Mick Floor van adviesbureau Technolution: “Ik werk in Gouda, waar bodemdaling een bekend probleem is. Ik wist niet dat dit ook in Flevoland speelt.”
HipHop Hydrologische Opera
Hoe ziet de blauwe toekomst van Nederland eruit? Een groep jonge onderzoekers, creatieve ondernemers en artiesten zoekt nieuw publiek voor verhalen over onze Delta. Via een art-science-project willen zij jongeren bewust maken van wateropgaven. Het plenaire programma eindigt met een voorproefje van hun productie: wordt het verzuipen of afdruipen?
Overhandiging HWBP-boek
Deltacommissaris Co Verdaas ontvangt het nieuwe Projectenboek 2025 van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) uit handen van programmadirecteur Eric Withaar en David van Raalten. In het projectenboek staan alle projecten die gaan lopen in 2025-2030. Omdat het programma dit jaar tien jaar bestaat is het thema van het projectenboek ‘10 jaar HWBP, een schat aan geleerde lessen’.
Aanbieden rapport ‘De toekomst aan tafel’
Het is belangrijk dat Waterbeleidsmakers oog hebben voor volgende generaties bij de stappen die zij vandaag zetten. In ‘De toekomst aan tafel’ doet Mare de Wit (‘Toekomst-ambassadeur’ bij Rijkswaterstaat en het ministerie van IenW) hiervoor aanbevelingen. Zij overhandigt het rapport aan deltacommissaris Co Verdaas en Jaap Slootmaker, Directeur-Generaal Water en Bodem (IenW).
Reacties van bezoekers
Ariane Cruz, gemeente Zaanstad
“We hebben in Zaanstad een grote woningbouwopgave. Tegelijkertijd hebben we te maken met bodemdaling. Hoe kunnen we toekomstbestendig bouwen? Naast woningen moeten we ook ruimte vinden voor mobiliteit, recreatie en groen. Ik ben hier op het Deltacongres om te horen wat er speelt op hoger niveau.”
Meteoroloog Gerrit Hiemstra
“Ik heb niet het gevoel dat het urgentiebesef groot is. Mensen onderschatten wat er op ons af gaat komen, wat er nu al op ons afkomt. Het wordt hier op het Deltacongres weinig concreet. Ik hoop dat ik vanmiddag een ander geluid hoor dan wat er in de watersector gangbaar is.”
Astrid van Veldhoven (Stichtse Rijnlanden)
“Ik werk bij een waterschap aan klimaatadaptatie dus ik vind het fijn om mensen te spreken die aan dezelfde thema’s werken. Het viel me op dat er veel gehamerd werd op ‘samen’. Dat vind ik mooi, maar ik had ook graag gehoord hóe we dat kunnen doen.”
“Er is veel aandacht voor de regio, dat vind ik bijzonder. Ik wist eigenlijk nog heel weinig van Flevoland en de uitdagingen die ze hier hebben.”
Dewi Le Bars (KNMI)
“Ik kom uit Frankrijk dus ik vind het indrukwekkend om te zien hoe de watersector hier bij elkaar komt. Ik werk aan de klimaatscenario’s bij het KNMI. Vandaag heb ik gezien hoeveel mensen werken aan klimaatadaptatie en dat de scenario’s ook echt serieus worden genomen. Ik ben Nederlands aan het leren dus ik kan nog niet alles volgen. Ik vond de muziek en de rap in ieder geval heel gaaf.”
Annemiek Tromp (Rijkswaterstaat)
“Het is voor mij vandaag echt een soort reünie. Ik heb bij verschillende ministeries gewerkt dus ik ken hier veel mensen. Ook vind ik het mooi om te zien dat jong en oud samen aan oplossingen werken.”