Foto Winnaars Zonnetje Lucy Bathgate en Henri van Wylick in gesprek met deltacommissaris Peter Glas. Bron: Martijn Beekman

Een jaarlijkse traditie op het Deltacongres is de uitreiking van het ‘Zonnetje’, de prijs voor een innovatief en inspirerend project van het Deltaprogramma. Dit jaar ging de strijd tussen drie burgerinitiatieven op het gebied van ruimtelijke adaptatie. Deltacommissaris Peter Glas: “Daarin zit ontzettend veel kennis en inspiratie.” De genomineerden zijn de vergroende Rooseveltstraat in Groningen, het project ‘Levend Water’ in het Tilburgse Spoorpark, en Tuin de Bajonet in Rotterdam.

De deltacommissaris reikt de prijs uit aan twee vertegenwoordigers van ‘Levend Water’ in Spoorpark Tilburg: Henri van Wylick van Waterschap De Dommel en Lucy Bathgate, ‘klimaatburgemeester’ van Tilburg. Zij houdt een bevlogen betoog voor het burgerinitiatief: “Bij ons begon het met een verlangen: dat kinderen weer kunnen spelen, dat mensen weer kunnen dansen met water. Drie vragen over de omgeving hebben ons op gang geholpen: waar was het water vroeger, waar is het water nu, en waar zijn kansen voor water? Ik raad iedereen aan zichzelf die vragen te stellen en hierover in gesprek te gaan met deskundigen."

De andere genomineerden

Gezamenlijke Tuin de Bajonet in Rotterdam
 

Vergroenen F.D. Rooseveltstraat in Groningen