Foto Netwerken en bijpraten in de sfeervolle Theaterfoyer. Bron: Martijn Beekman

Rondom de programmaonderdelen van het Deltacongres is er volop tijd om te netwerken en inspiratie op te doen. Verspreid over de verschillende ruimtes van Martiniplaza is van alles te zien en te doen. En wie goed oplet, ziet dat de vertrekkende deltacommissaris voor eventjes deel uitmaakt van een imposante fotowand.

Klimaatbeesten van kunstenares Margriet van Breevoort. Bron: Martijn Beekman

“When the Flood Comes”

Twee futuristische varkens verwelkomen de deelnemers van het Deltacongres. Met het kunstwerk When the Flood Comes, creëerde Margriet van Breevoort, een futuristische diersoort die zich door de stijgende zeespiegel en toedoen van de mens heeft aangepast aan nieuwe leefomstandigheden.
 

Deelnemers laten zich inspireren door de tentoonstelling van de Embassy of Water. Bron: Martijn Beekman

Embassy of Water

Een pop-up tentoonstelling van de Embassy of Water wil inspireren tot een andere relatie met water. Drie ontwerpen illustreren hoe we slimmer en zuiniger met water om kunnen gaan in de stad. “Water is niet iets dat we zomaar kunnen gebruiken, maar iets dat we lenen en weer teruggeven”, zegt initiatiefneemster Anouk van der Poll. 

vr pauze
Via een VR simulatie ervaren deelnemers hoe snel je moet handelen als je huis overstroomt. Bron: Martijn Beekman

Wavemakers

Wavemakers United is een community ‘met een passie voor water’. Ze staan op het Deltacongres met een Virtual Reality-simulatie voor kinderen, maar waar ook volwassenen van kunnen leren. Want: wat neem je mee naar je zolder bij een overstroming? Met een VR-bril kunnen bezoekers dat zelf ontdekken. Pak je vers fruit of ingeblikte groenten? Een verbandtrommel of je telefoon? Schiet op, daar komt het water al! 
 

Boodschap aan Co Verdaas

De COllecteBUS

In een oud VW T2 busje – omgebouwd naar volledig elektrisch – kunnen de deelnemers een videoboodschap achterlaten voor Co Verdaas, de nieuwe deltacommissaris. Bekijk de videoboodschap hier.
 

Deelnemers laten zich onderdompelen in multimedia-installatie Time Troublers. Bron: Valerie Kuypers

Time Troublers

Welke rol speelt tijd in ons geloof in vooruitgang en eindeloze groei? Daarover gaat de multimedia-installatie Time Troublers van Urban Futures Studio van Utrecht University. De installatie dompelt bezoekers  onder in een kakofonie van beeld en geluid, waardoor het begrip van tijd wordt opgeschud. Hollen we door, of moeten we misschien vertragen om een klimaatcatastrofe af te wenden? 
 

Groningen laat met Sponsland oplossingen zien voor een klimaatadaptief landschap. Bron: Martijn Beekman

Sponsland

De expositie Sponsland neemt je mee op reis door een toekomstig Groningen. Acht stedelijke en landelijke projecten stellen verschillende oplossingen voor om het Groningse landschap klimaatadaptiever te maken. De bijbehorende ontwerpen nodigen uit tot gesprek en geven nieuwe inzichten. “Sponsland inspireert me”, vertelt een bezoeker. “Deze projecten moedigen me aan om na te denken over de keuzes die we nu maken. Dragen die bij aan toekomstige oplossingen?”

Directeur HWBP Erik Wagener overhandigt het Projectenboek 2024 aan deltacommissaris Peter Glas. Bron: Martijn Beekman

Projectenboek HWBP

Deltacommissaris Peter Glas ontving het nieuwe projectenboek 2024 van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Hij kreeg het van directeur Erik Wagener. In het projectenboek staat welke dijken worden versterkt in de jaren 2024-2029. Het thema van dit jaar is ‘De dijk is van ons allemaal’. 
 

Bron: Martijn Beekman

'Bedankt Peter!’

Een groot ingelijst bord in een van de foyers nodigde de deelnemers uit om een bedankje achter te laten voor deltacommissaris Peter Glas. 
 

“Het Deltacongres geeft me inzicht in hoeveel perspectieven er bestaan over water” - Deelnemer tijdens de pauze

“Als eerstejaarsstudent kijk ik mijn ogen uit naar alles wat er wordt georganiseerd op het gebied van water; dit neem ik zeker mee als ik weer in de studiebanken zit” - Deelnemer tijdens de lunch