
Klimaatbuffer
Hoe pak je urgente kwesties aan? Het antwoord van de Rijksoverheid: integrale gebiedsontwikkeling. Maar deze veelbelovende aanpak staat onder druk door ‘de problematische stapeling van bureaucratieën’, aldus Koos Beurskens van Deltaprogramma Maas.
Deze maand komt de Signaalgroep met de jaarlijkse bevindingen over de (klimaat)veranderingen die invloed kunnen hebben op de strategie van het Deltaprogramma. Dit jaar breidt de kleine groep wetenschappers haar resultaten uit met een uiteenzetting van een aantal maatschappelijke thema’s.
Gebiedsontwikkeling met een duidelijke focus op klimaatadaptatie moet veilig wonen en werken in de Zuidplaspolder mogelijk maken. In de laaggelegen polder kan een veilig maar vooral ook leefbaar en toekomstbestendig ‘klimaatdorp’ gebouwd worden.
Hoe kijkt young professional Martine Stam naar haar vakgebied? En hoe ziet zij de toekomst van het Deltaprogramma?
Vlak voor de zomer ging innovatieproject Future Dikes van start. Het doel: versterking van de Nederlandse dijken door soortenrijke bekleding. Volgens hoogleraar en projectleider Hans de Kroon is een mooi evenwicht van grassen en kruiden de sleutel tot een klimaatbestendige dijk.
Melanie Maas Geesteranus, voormalig minister van Infrastructuur en Milieu, presenteerde in het najaar van 2022 als voorzitter van de Brabantse adviescommissie Droogte het rapport 'Zonder water, geen later'.
In november 2022 lanceerde Rotterdams WeerWoord het boek Weer Verandert Alles – klimaatverandering en de toekomst van Rotterdam. In deze gastbijdrage vertelt co-auteur Vera Konings waarom het gesprek over de nabije èn verre toekomst zo belangrijk is.
Een sterke en toekomstbestendige dijk. Bekleed met zetstenen gemaakt van bagger. In een innovatietraject van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) rondom de dijkversterking Hansweert laten Jelle-Jan Pieterse en Hugo Ekkelenkamp zien dat het mogelijk is.
Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid onderzochten of het verbeteren van de Hollandsche IJsselkering een deel van de dijkversterkingsopgave daarachter kan opvangen. Het antwoord is volmondig ja.
Om ervoor te zorgen dat het IJsselmeer ook in de toekomst nog een betrouwbare drinkwaterbron blijft, werkt drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN aan plannen voor een klimaatbuffer in het IJsselmeer.
In het project Wolphaartswater onderzoekt provincie Zeeland of een ondergrondse opslag voor zoet water mogelijk is. De omstandigheden lijken kansen te bieden.
Hoe kunnen we als provincie de ruimtelijke kwaliteit van het Gelderse rivierengebied bewaken of vergroten? Het antwoord op deze vraag: Panorama Gelderse Rivieren, een visueel wenkend toekomstperspectief van hoe het rivierengebied er uit zou kunnen gaan zien.
Personele capaciteit is een uitdaging en maatregelen tegen hittestress lopen nog achter, bleek uit de jaarlijkse monitor van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie (DPRA). Twee werkregio’s delen hun ervaringen.
Integraal riviermanagement (IRM) was present op het podium tijdens het Deltacongres 2022. 'IRM is voor ons een sleutel om het beschikbare water beter te verdelen.'