
Minister Mark Harbers
Afgelopen dinsdag heeft minister Harbers het Deltaprogramma 2023 aangeboden aan de Tweede en Eerste Kamer. Dit jaar hebben we ook een primeur met een brochure die op hoofdlijnen informatie geeft over de voortgang binnen het Nationaal Deltaprogramma en de aandachtspunten die er zijn.
Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen moeten de komende jaren meer tempo maken met de uitvoering van de maatregelen uit het Nationaal Deltaprogramma zodat Nederland in 2050 en daarna beschermd is tegen hoogwater, weersextremen en zoetwatertekorten. Het klimaat verandert, de tijd om ons voor te bereiden wordt korter en de opgaven worden groter.
Het dertiende Nationaal Deltacongres vindt plaats op donderdag 10 november 2022 in de Philharmonie Haarlem. Het is een hybride congres. Ongeveer 1.100 deelnemers kunnen fysiek aanwezig zijn in het congrescentrum.
Iedereen voelt de economische gevolgen van de coronalockdowns en de oorlog in Oekraïne. We merken het bij het tanken, bij het afrekenen van boodschappen en tijdens het uitgaan. We hebben wereldwijd te maken met fors stijgende prijzen en beperkte beschikbaarheid van materialen of tekorten aan grondstoffen. En dit merken we ook bij de projecten die in het Deltaprogramma worden uitgevoerd.
Hoe kijkt young professional Stefan van Gestel naar zijn vakgebied? En hoe ziet hij de toekomst van het Deltaprogramma?
Mark Harbers is sinds begin 2022 minister van Infrastructuur en Waterstaat. Voorheen was hij onder andere Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en wethouder Economie, Haven en Milieu bij de gemeente Rotterdam.
In het gebied rond Rotterdam en Dordrecht zijn de vier stormvloedkeringen een cruciaal onderdeel van de waterveiligheidsmaatregelen. De vraag rijst: hoe lang bieden de keringen nog voldoende mate van bescherming?
Wil je weten wat de (toekomstige) effecten zijn van klimaatverandering in jouw gebied? De Klimaateffectatlas (KEA) helpt beleidsmedewerkers en bestuurders op weg met data over vier thema’s: wateroverlast, hitte, overstromingen en droogte. Hoe werkt de atlas en waarvoor kun je hem gebruiken?
De ambitie van de Zuidwestelijke Delta is om in 2050 de eerste klimaatbestendige delta ter wereld te zijn. Een klinkende ambitie, maar hoe pak je dat aan?
Begin juli 2022 verscheen het onderzoeksrapport Systeembeschouwing Rijn en Maas. Projectleider Saskia van Vuren van Rijkswaterstaat en penvoerder Frans Klijn van kennisinstituut Deltares vertellen meer over de inhoud en de totstandkoming ervan.
In september is de Ruimtelijke Verkenning IJsselmeergebied van start gegaan. Dit project moet inzicht geven in de opgaven die er liggen in het IJsselmeergebied en handvatten creëren voor stakeholders waarmee zij gezamenlijk afwegingen kunnen maken van wat er wel en niet mogelijk is.