
Waterveiligheid
Door de toename van extreem weer – en de gevolgen daarvan voor onze waterveiligheid – wordt het steeds moeilijker om alle schade te verzekeren. Wanneer zijn gebieden niet meer te verzekeren tegen waterschade? Timo Brinkman van het Verbond van Verzekeraars vertelt ons meer over de dilemma’s rondom waterschade en verzekeringen uit het verleden, heden en de toekomst.
Hoe klimaatgeletterd ben jij? Als we naar de wetenschappelijke informatie kijken voor de komende eeuw, dan is het nog helemaal niet zo zeker dat de zomers droger worden. Willen we Nederland klimaatrobuust inrichten, dan is het goed om hier rekening mee te houden.
In het Waddengebied vragen de opgaven rondom water samenwerking van verschillende partijen, maar dit komt niet zomaar van de grond. Het Investeringskader Waddengebied (IKW) investeert daarom actief in projecten waar diverse opgaven samen komen.
Erik Wagener is directeur van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), onderdeel van het Deltaprogramma Waterveiligheid. We stelden hem vijf vragen.
We laten elke editie van Deltanieuws een Young Professional aan het woord. In deze editie is het de beurt aan Annika Mol, student Watermanagement. Via het Delta Platform kwam zij als stagiaire terecht bij het project ZEEMOS in het Living Lab Schouten-Duiveland.
De regio Rijnmond-Drechtsteden heeft grote buitendijkse gebieden en werkt sinds 2010 aan adaptatiestrategieën voor deze gebieden. De belangrijkste resultaten zijn nu gebundeld in de publicatie ‘Tien jaar werken aan buitendijkse waterveiligheid’.
Het icoonproject “Innovatieve Waterkerende Landschappen” ontwikkelt een nieuwe visie en aanpak voor een klimaatbestendige kustverdediging in de Vlaams-Nederlandse delta. Ook worden combinaties van veiligheid, natuurontwikkeling en andere gebruiksfuncties in waterkerende landschappen onderzocht.
Hoe sterk is grasbekleding op een zandige ondergrond? Daar deed Waterschap Drents Overijsselse Delta onderzoek naar in het project Gras op Zand, onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).
Hoe nu verder na de herijking van IRM begin 2022? Welke lessen nemen we mee en wat zijn grote puzzels? programmamanager Integraal Riviermanagement Jan Willem Kamerman en omgevingsmanager Hans Brouwer gaan hierover in gesprek.
In Oost-Nederland is een speciaal project gestart om de ruimtelijke consequenties van een robuust en klimaatbestendig regionaal watersysteem in Hoog-Nederland in beeld te brengen. Teun Spek van Werkgroep zoetwater Oost-Nederland (ZON) vertelt hier meer over.
Het IJsselmeer vormt samen met het Markermeer en de randmeren (het IJsselmeergebied) de belangrijkste zoetwaterbuffer van Nederland. Door de afgelopen droogteperiode en vanwege het grote belang van voldoende zoetwater beschikbaarheid, is de waterverdeling van het IJsselmeergebied aangescherpt.