
Beleidstafel Wateroverlast en hoogwater
Peter Glas schrijft het voorwoord in een voor Nederland en de wereld roerige tijd. Het nieuwe rapport van de VN over de klimaatcrisis, de andere mondiale crisis, dat eind vorige maand werd gepresenteerd is daardoor een beetje ondergesneeuwd.
In december bracht deltacommissaris Peter Glas zijn advies uit voor de aanpak van klimaatadaptief bouwen in Nederland. Desirée Uitzetter van NEPROM geeft haar reactie op het advies en ontwikkelingen in de woonsector.
Veel maatregelen voor waterbeheer leiden tot dilemma’s, zo ook bij de Friese IJsselmeerkust. Een aantal betrokkenen delen hun uitdagingen en belangen.
Veel maatregelen voor waterbeheer leiden tot dilemma’s. Het IJsselmeergebied is daar een schoolvoorbeeld van. Peter Roeters van het Deltaprogramma schijnt zijn licht op de situatie rondom het IJsselmeer.
Young Professionals hebben de toekomst. Daarom laten we elke editie van Deltanieuws een Young Professional aan het woord. Deze editie: Marc Wessels (Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden).
Vijf vragen aan Paul de Beer, sinds oktober 2021 programmamanager Zuidwestelijke Delta.
Decennialang bogen partijen zich over de complexiteit van de Lob van Gennep. Het project heeft een bijzondere weg afgelegd en is trots op het voorkeursalternatief, dat samen met de omgeving tot stand is gekomen.
Op 1 januari 2022 is fase 2 van het Deltaprogramma Zoetwater (2022-2027) van start gegaan. Het Deltaprogramma Zoetwater heeft als doel dat Nederland in 2050 weerbaar is tegen zoetwatertekorten.
Wie op de A58 Zeeland uitrijdt, moet de Brabantse Wal vast zijn opgevallen. De neerslag die in dit gebied valt, stroomt voor een aanzienlijk deel via het oppervlak en de zandige bodem af in de richting van het kleigebied op de grens van Brabant en Zeeland. Vanuit deze polders wordt het overtollige water geloosd op de Westerschelde.
De ramp in Zuid-Limburg van juli 2021 heeft laten zien hoe moeilijk voorstelbaar de effecten van klimaatverandering zijn. De beleidstafel Wateroverlast en hoogwater adviseert overheden hoe beter voorbereid te zijn, zodat we de gevolgen beperkt kunnen houden.
Schommelingen in de grondwaterstand spelen een belangrijke rol bij bijvoorbeeld verzakkende wegen en rottende funderingen. Zogeheten actief grondwaterpeilbeheer (AGWP) kan helpen de stedelijke omgeving klimaatbestendiger te maken.
Werken aan een toekomstbestendige Maas betekent werken aan meerdere opgaven tegelijkertijd. Het Overzicht Maas maakt dit in één oogopslag duidelijk.
De komende maanden staan er weer verschillende gebeurtenissen op de agenda. Bekijk de complete agenda.