
Werken in waterwereld
Meer dan ooit hebben klimaatverandering en zeespiegelstijging een prominente rol in het publieke debat. Dit is onder andere de verdienste van onderzoeken die steeds meer inzicht geven in de gevolgen van klimaatverandering.
Hoe kijken een ervaren kracht binnen het Deltaprogramma en een nieuwkomer in de waterwereld naar de huidige ontwikkelingen binnen de sector?
Delta Platform vertolkt een faciliterende rol in learning communities, waarbij het Nationaal Deltaprogramma volgens algemeen directeur Willem Den Ouden van nature één groeiende kennisgemeenschap is. Hij pleit voor een nog sterkere verbinding tussen de praktijk en het onderwijs.
Dit jaar is biodiversiteit het thema van het Projectenboek 2022 van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). In het boek komen alle HWBP-projecten van 2022 tot 2027 aan bod, waarbij dijkwerkers onder andere hun biodiversiteitsambities delen.
De impulsregeling die de uitvoering van klimaatadaptatie moet versnellen, is nu bijna een jaar van kracht. Hoe staat het ervoor? Wat is er al ingediend, welke projecten lopen al en wat kan er eventueel beter?
In tijden van extreme droogte is de Klimaatbestendige Wateraanvoer Midden Nederland (KWA) van essentieel belang voor de zoetwatervoorziening van West-Nederland. Vanwege klimaatverandering en een toegenomen watervraag wordt de capaciteit van het systeem vergroot.
Binnen de Zuidwestelijke Delta wordt, in aanloop naar de herijking van het Deltaprogramma 2027, volop gewerkt aan een Integrale Kennisagenda die helpt antwoord te geven op allerlei relevante vragen. Hoe anticiperen we bijvoorbeeld op een toekomst met klimaatverandering en grote maatschappelijke transities?
Het is 600 jaar geleden dat de Sint Elisabethsvloed plaatsvond: in 1421 overspoelde de legendarische overstroming de regio rondom Dordrecht. De vloed vormde het Eiland van Dordrecht en de Biesbosch. De gemeente grijpt de herdenking aan om bewoners en stakeholders te betrekken bij meerlaagsveiligheid.