De online deelnemers krijgen een apart voorprogramma aangeboden, met korte online sessies, onder meer over het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, over natuurlijke klimaatbuffers, de impact van hitte op wonen en zwerfvuil in rivieren en beken.

Deltaplan Agrarisch Waterbeheer

Het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer is een initiatief van LTO Nederland waarin boeren en tuinders samen met de waterschappen en andere partijen werken aan schoon en voldoende water en een betere bodem. Boeren nemen zelf het initiatief om bepaalde opgaven in een gebied aan te pakken. In plaats van een wij-zij-verhaal is de ambitie een dialoog tussen gebruiker en beheerder, waarbij de waterschappen een coachende rol op zich nemen. 

“Ik mis thuis wel de sfeer van het congres” - Deelnemer via de chat

Natuurlijke klimaatbuffers

“Natuurlijke klimaatbuffers kunnen er mede voor zorgen dat het Nederlandse landschap ook in de toekomst behouden kan blijven”, zegt Jos de Bijl, directeur van Stroming BV. In de kustgebieden bijvoorbeeld zorgt een systeem van dubbele dijken ervoor dat de veiligheid van bewoners gewaarborgd blijft. Het tussenliggende gebied wordt gebruikt om opslibbing van natuurlijke sedimenten mogelijk te maken, daarnaast wordt er geboerd en dient het als opvangplek voor CO2.

Impact hitte op wonen

Oude wijken, bloemkoolwijken of Vinex-wijken: overal heeft hitte impact op wonen. In het straatbeeld kwakkelen de bomen als gevolg van droogte en aandoeningen, terwijl ze het in groenoppervlaktes veel beter doen. Herinrichting biedt kansen; feit blijft dat een boom voor het raam uitstekend werkt als zonwering, maar door bewoners toch vaak als ongewenst wordt ervaren vanwege de beperkte lichtinval.

Een schermafbeelding van de online sessie over de impact van hitte op wonen.
Een schermafbeelding van de online sessie over de impact van hitte op wonen.

Zwerfvuil in rivieren en beken

Meer dan vijfduizend vrijwilligers maakten dit voorjaar de Nederlandse rivieren en beken zoveel mogelijk vrij van zwerfafval. Ze ruimden 47.240 stuks afval op, waarvan een groot deel kleiner was dan 50 centimeter, vanwege de effecten van water en uv-straling en ook door omwenteling als gevolg van scheepsschroeven. Dat kleine afval is slecht voor de natuur, omdat dit kan worden opgegeten door dieren en zo in de voedselketen terechtkomt.

“Het voordeel van online is dat je even kunt overstappen naar een andere sessie” - Deelnemer via de chat

Speeddates

Net als in Maastricht kunnen ook de online deelnemers meedoen aan speeddates. In de ochtend of middag gaan ze daarbij kort in gesprek met willekeurige andere bezoekers van het Deltacongres. Een van de deelnemers is professor doctor Bert Felling, emeritus hoogleraar sociologie, die zegt: "Ik vind het een voortreffelijke dag. Ik hoop dat deze hybride vorm voortaan standaard wordt. Zeker voor mensen boven de 80 jaar, zoals ik, is dit echt een uitkomst!"

Verslaggever Grietje Evenwel spreekt de online deelnemers toe
Verslaggever Grietje Evenwel spreekt de online deelnemers toe.

Interviews voor online deelnemers

In de ochtend en tussen de sessies door kijken de online deelnemers naar interviewer Grietje Evenwel. In haar studio op het ontmoetingsplein in MECC Maastricht ontvangt ze allerlei gasten; van deltacommissaris Peter Glas tot een keur aan professionals met een bijzonder verhaal. In de korte interviews krijgen de online kijkers een mooi beeld van de mensen die in Maastricht op het congres rondlopen. Kijk hieronder naar een compilatie.

“Voortreffelijk congres; ik hoop dat de hybride vorm standaard gaat worden, je bereikt veel meer deelnemers die inbreng kunnen hebben op tal van vraagstukken” - Deelnemer via de chat

Grietje Evenwel: Welkom! Ik ben vandaag de hele dag als razende reporter bij jullie vanuit deze studio. En ik zal hier de hele dag met jullie thuis in gesprek gaan en hier verschillende gasten ontvangen.

Peter Glas: We hebben zo’n 500 mensen hier vandaag in het MECC in Maastricht en het is fantastisch dat het kan. Mensen die één voor één allemaal, als je die gesprekken hebt, enorm gemotiveerd zijn met dat waterbeheer in deze delta om daarmee aan de slag te zijn – elke dag weer.

Lilian van den Aarsen: Ik denk dat we ons vandaag vooral focussen op: hoe gaan we op korte termijn de lange termijn-klimaatverandering zo scherp in beeld brengen. Dat we ook goed kunnen bepalen wat we moeten doen, waar en hoe we moeten versnellen. Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid – en dat geldt ook voor een overheid.

Grietje Evenwel: De Kenniskrant Hoogwater, voor de mensen die het niet kennen, wat is dat precies?
Rob Kroeze: Zal ik hem even ophouden? Dan kan iedereen hem gelijk even zien. Er waren al een aantal kenniskranten voor klimaatadaptatie; hitte, droogte, wateroverlast. Waterveiligheid, gevolgbeperking tegen overstromingen, was altijd een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar uiteindelijk is er een werkgroep gevolgbeperking geweest die advies heeft gegeven aan het Deltaprogramma; hoe ga je dit meenemen. Vandaar dat we daar ook een kenniskrant van hebben gemaakt om mensen op weg te helpen.

Josine Camps: Hier is hij, hij is net gelanceerd in de Bilt. In de Bosatlas is te zien hoe het weer in Nederland de afgelopen decennia veranderd is.

Erik Wagener: We zijn ontzettend trots op dit boek. Pak hem maar.
Peter Glas: Ik kan bijna niet wachten om hem echt te pakken. Hij heeft hem te pakken!

Jaap Slootmaker: Het idee van het tegelwippen: het is én gewoon leuk en vrolijk én het levert meteen wat op. Het brengt klimaatadaptatie dichtbij mensen.
Peter Glas: En Grietje, weet je wat ik nu zie. Er landt hier een vlinder, een atalanta.
Grietje Evenwel: Die blijft vandaag bij ons als een soort mascotte en supporter denk ik.

Grietje Evenwel: Hier zijn de winnaars van Het Zonnetje, gefeliciteerd! Hadden jullie hem zien aankomen?
Bart Vonk: We voelden hoop.
Ludolph Wentholt: We hoopten het, laten we het zo zeggen.
Bart Vonk: We zijn vreselijk trots ook.
Grietje Evenwel: Ik zie het ook, ontzettend mooi om te zien.
Ludolph Wentholt: We zijn echt blij hoor.

Gert Jan Krabbendam: Maastricht is door het oog van de naald gekropen. Tienduizend mensen geëvacueerd elders in de stad. Het scheelde slechts 3 centimeter tussen het water en de top van de dijk. En we moeten ons ook echt voorbereiden op als het de volgende keer wel misgaat.

John Hoedemakers: We moeten met z’n allen voor heel Nederland eraan gaan werken dat we een gezonde bodem hebben. Maar ook dat we met z’n allen zorgen dat het water dat valt, dat het infiltreert in de bodem.
Fleur van Gool: Ik denk dat we gewoon ook wel een beetje een drive voelen met z’n allen om dat waterbeheer van de toekomst goed op papier te zetten en ook om te zetten in daden.

Peter Glas: Wat mij betreft zeg ik natuurlijk: tot volgend jaar. Wij weten ook nog niet waar. We hopen natuurlijk enorm dat we dat dan weer helemaal volledig fysiek kunnen doen. Fingers crossed. En ik zal zeggen: tot volgend jaar allemaal!