Jongeren zijn belangrijk in het waterbeheer, nu en als experts van de toekomst. Daarom spelen zij een speciale rol in het Deltaprogramma – en ook tijdens het Deltacongres. Dit jaar wordt een onderzoek gepresenteerd naar de kennisbehoefte van jongeren in het waterveld, vinden er speeddates plaats en zijn enkele tientallen watertrainees, studenten en young professionals aanwezig in het MECC.

Kennisbehoefte

Een van de gasten in de studio bij de ‘online reporter’ Grietje Evenwel is Fleur van Gool, Watertrainee bij STOWA. In het online voorprogramma presenteerde zij een sessie over haar onderzoek naar de kennisbehoefte van jonge waterprofessionals. “De jongeren hebben veel energie en ideeën”, vertelt ze. “Maar ze komen vaak in grote organisaties terecht met veel bestuurlijke lagen. Daarin kunnen ze die ideeën soms moeilijk kwijt, en dat kan ze afschrikken.”

Het is volgens Van Gool belangrijk dat de jongere en ervaren waterbeheerder met elkaar in gesprek gaan en aannames over elkaar loslaten. Organisaties zouden daar tijd en capaciteit voor moeten vrijmaken. “Jongeren, vraag aan de ervaren waterbeheerders hoe ze werken en ga niet het wiel opnieuw uitvinden. En seniors, vraag aan de jonge waterbeheerders wat ze nodig hebben.”

Grietje in gesprek met Fleur van Gool over haar onderzoek naar de kennisbehoefte van jonge waterprofessionals tijdens het Deltacongres 2021
Grietje in gesprek met Fleur van Gool over haar onderzoek naar de kennisbehoefte van jonge waterprofessionals.

Speeddates

Tijdens de lunchpauze vinden speeddates plaats tussen jongere en meer ervaren waterprofessionals. Vooraf hadden maar liefst 44 young professionals en 88 experts zich aangemeld. Het is een druk komen en gaan bij de bartafels, waaraan gesprekken plaatsvinden van steeds vijf minuten.

“Ik werk zelf vooral aan de wetenschappelijke kant”, vertelt Lieke Brackel, die aan de TU Delft promotieonderzoek doet naar de ethiek van klimaatadaptief waterbeheer. “Ik vind het soms lastig de link te leggen naar het beleid. Daar moet je actief moeite voor doen, en die mensen spreken vaak een andere taal. Daarom laat ik me tijdens deze speeddates graag inspireren door praktijkmensen.”

George Peters van adviesbureau Royal HasKoningDHV vertelt vandaag aan juniors hoe het is om bij een groot adviesbureau te werken. “Wij werken echt anders dan overheden of instituten”, zegt hij. “Veel dichter tegen de markt aan. Met onze expertise gaan wij flexibel op zoek naar oplossingen. Ik sprak hier een paar junior-professionals die daar benieuwd naar waren.”

Een jongere en meer ervaren waterprofessional gaan tijdens de lunch met elkaar in gesprek.
Een jongere en meer ervaren waterprofessional gaan tijdens de lunch met elkaar in gesprek.

Watertrainees

Romee Uijterlinde studeerde planologie en werkt nu als watertrainee bij Teunesen, een zand- en grindverwerkingsbedrijf. “Het traineeship is bedoeld om een brug te slaan tussen opleiding en praktijk”, vertelt ze. “Bij mijn organisatie zoek ik naar de meekoppelkansen in de wereld van zand en grind. Bijvoorbeeld op het gebied van waterveiligheid, natuur en recreatie, woningbouw, zonne-energie of aquathermie.”

De zand- en grindsector heeft een negatief imago, en dat wil Uijterlinde graag helpen veranderen. “We halen iets weg uit een gebied, en dan heb je ook een verplichting om daar waarde voor terug te geven. Dat zien wij niet als iets negatiefs – integendeel. Daar liggen allerlei mooie kansen. Tijdens het Deltacongres heb ik geholpen een sessie te organiseren, maar ik ben hier vooral ook om mensen te leren kennen.”