
Minister Cora van Nieuwenhuizen blikt terug
Zijn dijken op getijdenzand beter bestand tegen piping dan dijken op rivierzand? Dat wordt in de zomer van 2021 onderzocht in de Hedewigepolder. Dit bespaart mogelijk miljoenen euro's aan dijkversterkingen.
Bodemdaling in het veenweidegebied veroorzaakt onder klimaat- en waterveiligheidsopgaven. Bodemdaling kan geremd worden door het nathouden van deze gebieden. Deltares onderzocht wat dit betekent voor de zoetwatervoorziening.
Het Ondersteuningsprogramma Klimaatadaptatie bood 35 gemeenten hulp bij klimaatadaptatie. Uitvoerder Vereniging Nederlandse Gemeenten en de geholpen gemeenten West Maas en Waal en Zutphen blikken terug.
De formatie van een nieuw kabinet is in volle gang. Dat is een mooi moment om met Cora van Nieuwenhuizen, (demissionair) minister van Infrastructuur en Waterstaat, terug te blikken op bijna vier jaar ministerschap.
Het Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten werken aan een vitaal, bevaarbaar, veilig en aantrekkelijk rivierengebied. Integraal Riviermanagement leert door onder meer pilots uit te voeren meer over integraal werken en de bijbehorende dilemma's.
Integraal Riviermanagement doet in negen pilotprojecten langs de Maas en Rijn ervaring op met integraal werken en krijgt zo beeld van de dilemma’s daaruit voortkomen. Bekijk de project op deze interactieve kaart.
Op verschillende plekken in Nederland wordt sinds de start van het droogteseizoen weer volop gesproeid. Wordt het niet eens tijd om hier strenger beleid op te voeren en te handhaven?, vraagt wetenschapsjournalist René Didde zich af.
In het project Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum brachten vijf overheden en aannemerscombinatie Mooder Maas onder meer de waterveiligheid van het gebied langs de Maas op orde. Uit het project zijn waardevolle lessen geleerd.
De waterveiligheid in de kustzone is op orde. Maar het Deltaprogramma Kust is nog lang niet klaar, er liggen veel nieuwe uitdagingen op de loer.
Marktpartij Dekker werkt in de Willemspolder en Gouverneurpolder aan onder meer waterstandsdaling en nieuwe natuur. Maar volgens Dekker kan de samenwerking met de overheid nog verbeteren.
Onder meer de Deltaprogramma-opgaven en woningbouw vragen allemaal op ruimte. Maar dat is schaars, ook in Rijnmond-Drechtsteden. Dat vraagt om slimme keuzes en landschapsarchitect Adriaan Geuze geeft hier zijn visie op.
Binnen de Broedplaats Zoet Water Schouwen-Duiveland werken de gemeente Schouwen-Duiveland, waterschap Scheldestromen en de provincie Zeeland als één overheid aan voldoende zoet water voor de landbouw.
In deze special maakt u nader kennis met het Kennisprogramma Zeespiegelstijging. In vier artikelen leest u alles over het onderzoek naar de mogelijke versnelling van de zeespiegel en de gevolgen daarvan voor Nederland.
Het Kennisprogramma Zeespiegelstijging vergaart in vijf sporen kennis over de mogelijk versnelde zeespiegelstijging na 2050. Lees hier meer over wat het kennisprogramma is.
De gemiddelde zeespiegel stijgt steeds sneller door smeltend ijs op Groenland en Antarctica. Het Kennisprogramma Zeespiegelstijging onderzoekt wat hier de gevolgen van zijn voor onze kust en hoe we een mogelijk versnelde zeespiegelstijging op tijd kunnen zien.
Hoeveel zeespiegelstijging kan ons huidige watersysteem aan en welke opties hebben we als ons systeem niet meer voldoet? Ook dat onderzoek het Kennisprogramma Zeespiegelstijging.
Regiosessies met de deelprogramma's van het Deltaprogramma en regionale partners zijn erg belangrijk voor het Kennisprogramma Zeespiegelstijging. Een overzicht wat er tot nu toe besproken is.
De komende maanden staan er weer verschillende gebeurtenissen op de agenda. Bekijk de complete agenda.