
De Staart (Dordrecht) als veilige schuillocatie
De stijging van de zeespiegel vraagt om ongekende maatregelen. Op 25 november en 15 december werden plannenpitches gehouden om de bewoonbaarheid en inrichting van Nederland ook in de toekomst te garanderen.
Staf deltacommissaris wil graag weten of een LinkedIn-pagina van het Deltaprogramma de deltacommunity zou helpen kennis en ontwikkelingen onderling te delen.
Binnen het HWBP-project Sterke Lekdijk wordt gewerkt met een nieuwe samenwerkingsvorm: het Innovatiepartnerschap. Hoe werkt dit partnerschap? Waldo Molendijk (HDSR) en Paul Vogelaar (Van Oord) vertellen.
Voor een nieuw pakket zoetwatermaatregelen is een unieke maatschappelijke kosten-batenanalyse uitgevoerd. Nooit eerder werd zo'n breed pakket mogelijke maatregelen op een eenduidige en onderlinge consistente manier geanalyseerd.
In de WaterStraat worden innovatieve wateroplossingen voor klimaatadaptatie getest. En met succes, want de eerste producten worden al in de praktijk gebruikt.
Hermen Borst was sinds december 2015 directeur Staf deltacommissaris en is sinds 1 oktober directeur Ruimtelijk Domein bij de gemeente Leidschendam-Voorburg. Hij kijkt nog één keer terug op de afgelopen vijf jaar.
In Gouda is een ramp in slow motion gaande. Bodemdaling zorgt daar voor veel overlast. De gemeente heeft een plan, dat niet alleen winnaars kent. Maar de voordelen wegen op tegen de nadelen, aldus wethouder Hilde Niezen.
De Scheldelta is een bijzonder en kwetsbaar (natuur)gebied. Geopark Schelde Delta werkt aan een Unesco-status voor het gebied en aan klimaatbewustzijn bij de omgeving. Dat biedt ook kansen voor (de uitvoering van) het Deltaprogramma.
De Staart in Dordrecht is een buitendijks, hogergelegen gebied. Momenteel wordt er onderzocht of de duurzame gebiedsontwikkeling van De Staart gecombineerd kan worden met de ontwikkeling van het gebied als schuillocatie bij overstromingen.
Over 10 jaar verrijst tussen Arnhem en Giesbeek het Rivierklimaatpark IJsselpoort. Er komt ruimte voor rijke natuur, duurzame landbouw, maar vooral voorziet het plan in toegankelijke uiterwaarden die klimaatextremen blijven opvangen.
In 2018 werd het nieuwe Peilbesluit IJsselmeer ingevoerd om de kans op watertekorten tijdens droogte aanzienlijk te verminderen. In Drenthe merken ze de eerste effecten al.
IRM lanceerde in november 2020 een online bouwplaats. Alle betrokken partijen kunnen via deze bouwplaats meebouwen aan een toekomstbestendig rivierengebied.
De komende maanden staan er weer verschillende gebeurtenissen op de agenda. Bekijk hier de agenda.