Ieder jaar reikt de deltacommissaris op het nationaal Deltacongres het Zonnetje uit, de prijs voor een aansprekend project dat een lichtend voorbeeld kan zijn als het gaat om effectieve, innovatieve en kansrijke uitvoering van het nationaal Deltaprogramma. Voor het eerst konden de deelnemers aan het congres stemmen op hun favoriet. Dit jaar waren de drie genomineerde projecten: de Natuurlijke Grensmaas, Klimaatadaptieve herinrichting Grotestraat in Nijverdal en de bedenkers van de Klimaatbestendige Zoetwatervoorziening Hoofdwatersysteem (KZH).

Meer dan 1100 deelnemers brachten online hun stem uit. Het project Natuurlijke Grensmaas kwam daarbij als winnaar uit de bus. Kees van der Veeken, directeur Consortium Grensmaas, nam het Zonnetje in ontvangst. “Het succes van project Grensmaas is de samenwerking van ons consortium met overheden, Rijkswaterstaat, de provincie, het waterschap, vijf Grensmaasgemeenten en uiteraard de inwoners”, zei hij. “Het is een veilig en mooi gebied. Kom een keer kijken!” Deltacommissaris Peter Glas sloot het plenaire deel van het nationaal Deltacongres af met het motto:

“Alles op alles voor een veilige en leefbare delta!”