De levendige Deltaparade in de Westerscheldehal vormde het middelpunt van het Deltacongres. Hier draaide het vooral om netwerken en kennisdelen. Met dertig stands, drie domes voor parallelsessies en twee theaters was er genoeg om aan deel te nemen en over te praten. Een greep uit de activiteiten:

Kampioenschap Afkoppelen

De Regenwaterambassadeurs organiseerden het eerste officieuze Nederlands Kampioenschap Afkoppelen. Deelnemers moesten zo snel mogelijk een regenton aansluiten op een regenpijp. De vijf mensen met de snelste tijden wonnen een gratis klimaatadaptief tuinontwerp. Edwin van der Strate, manager klimaatadaptatie bij Tauw, moedigde de deelnemers aan. “Alle professionals die hier rondlopen willen we verleiden om ook in de privésfeer aan de slag te gaan. We benoemen de deelnemers tot regenwaterambassadeur; ze krijgen van ons een speciale sticker waardoor ze herkenbaar zijn. In die rol kunnen zij anderen inspireren, zodat nog meer mensen hun tuin aanpassen.”

Nationale Klimaatadaptatie Challenge

In een van de theaters werd het startschot gegeven voor de Klimaatadaptatie Challenge, een vervolg op de WaterStraat Trainee Challenge in 2018. Senioren, young professionals en studenten gaan in teams samenwerken aan klimaatadaptieve vraagstukken. En dat is nieuw, vertelde Jaap Feil, directeur bij het Nationaal Watertraineeship: “We gaan voor het eerst werken met verschillende generaties. Mensen worden losser en er ontstaat meer dynamiek als je ze uit hun eigen, vertrouwde omgeving haalt.”

De regio laat zich zien

De Zuidwestelijke Delta bemande een ruime stand. Voor Zeeland was het dit jaar een thuiswedstrijd. Niels Elshof, senior-beleidsmedewerker waterveiligheid en klimaatadaptatie, oogde dan ook uitgerust. “We kunnen de Zuidwestelijke Delta vandaag positioneren als een gebied waar veel gebeurt. We voeren risicodialogen uit en we zijn bezig met een uitgebreide communicatiestrategie om alle Zeeuwen te bereiken. De experts weten wel hoe het zit, maar klimaatadaptatie raakt alles, dus we moeten met iedereen aan de slag.”

Vuurdoop voor woningcorporaties

Marlou Boerbooms vertegenwoordigde op de Deltaparade de woningcorporaties. “Dit is voor ons de eerste keer op het Deltacongres. We willen de verbinding maken met andere partijen. Het ‘Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid’ is bijvoorbeeld bezig met het opzetten van tuiny forests: kleine stukken grond, gevuld met bomen en struiken. Een samenwerking zou geweldig zijn!”

Een hoogwatersituatie nabootsen

Deltares toonde de Virtual River Game: een fysiek spelbord gekoppeld aan digitale modellen. Spelers leerden omgaan met een hoogwatersituatie. Ze verplaatsten verschillende soorten stenen (in de vorm van bijvoorbeeld gras of een stuk dijk) en zagen digitaal direct het resultaat van deze handeling.

Genomineerden Waterinnovatieprijs bekendgemaakt

Juryvoorzitter Lidewijde Ongering maakte bekend welke projecten genomineerd zijn voor de Waterinnovatieprijs van de Unie van Waterschappen. Twaalf innovaties maken kans op de prijs, in vier verschillende categorieën: waterveiligheid, schoon water, voldoende water en digitale transformatie. De genomineerden staan op waterinnovatieprijs.nl; stemmen voor de publieksprijs kan tot en met 9 december. De winnaars worden op 12 december bekend gemaakt tijdens het Waterinnovatiefestival in Utrecht.

Overhandiging HWBP projectenboek

Peter Glas ontving het nieuwe projectenboek van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) uit handen van directeur Erik Wagener. Het thema van het projectenboek is ‘Dijk + mobiliteit’.

Ideeënbus

Op de Deltaparade ontmoeten mensen elkaar die allemaal – soms op heel diverse wijzen – werken aan het Deltaprogramma. Of het nu gaat om de grote thema’s waterveiligheid, zoetwater en ruimtelijke adaptatie. Of om lokale projecten in de gebieden: Rijnmond-Drechtsteden, Zuidwestelijke delta, rivieren Rijn en Maas, kust, IJsselmeer- en Waddengebied. Maar wat vinden die mensen nou eigenlijk van het Deltaprogramma? Wat gaat er goed? Wat kan beter?

In de Ideeënbus konden bezoekers hun persoonlijke boodschap kwijt. Bekijk de video hier.

De podcast over de toekomst van onze delta

'Over Water & Klimaat' is de podcast van het deltaprogramma. Wat doet Nederland om te zorgen dat we droge voeten houden? Hoe zorgen we voor voldoende water in droge tijden? Is Nederland wel voorbereid op een veranderend klimaat? Op het Deltacongres nam Hajo Magré podcasts op met wetenschappers en experts die elke dag met die vragen - en de antwoorden! - bezig zijn. De afleveringen verschijnen vanaf januari. Beluister hieronder de trailer.