Dit artikel hoort bij: Deltanieuws #4 2018

Keynote Reinier de Graaf: vrij om te vergaan

Reinier de Graaf schetste een onthutsend beeld van de toekomst van de wereld, waarbij miljarden mensen op een kluitje wonen in torenhoge gebouwen, omgeven door water. “Verstedelijking is een soort doodsdrift van de mensheid”, zei hij. Hij confronteerde de aanwezigen met een plattegrond van Nederland na 3 graden opwarming: 75 procent van het land zou onder water staan. “Dan ziet heel Nederland eruit als Almere: er wonen 1500 mensen op iedere vierkante kilometer en ons vliegveld ligt in zee. Dat heeft een voordeel: de luchtvaart kan onbelemmerd groeien.”

Afbreken

Tussen de grappen door had De Graaf een serieuze, maar ook optimistische boodschap: “Het is tijd voor een nieuw soort architectuur: met gebouwen die we kunnen afbreken en op een andere plek kunnen neerzetten. We moeten niet meer bouwen voor de eeuwigheid, maar ervoor zorgen dat gebouwen ook op termijn nuttig blijven. Ze moeten makkelijk verplaatsbaar zijn, daar zijn al mooie voorbeelden van.” Hij sloot af met een woordspeling: “Vastgoed wordt losgoed –  vrij om te vergaan.”