De wekker van Nationaal Jeugddijkgraaf Steg Snelders ging op 2 november al om half vijf in de ochtend. Na een lange treinreis liep hij om 9 uur het WTC Expo in Leeuwarden binnen voor zijn allereerste Deltacongres. In dit verslag blikken Steg en zijn medebestuurders Roos en Lotte terug op een drukke en leerzame dag. Behalve het jeugdwaterschap bezochten 100 studenten van 23 nationaliteiten het congres.

Roos van den IJssel (17): meedenken over bewustwording

"Ik vond het heel leuk om zoveel mensen met dezelfde interesse en passie voor water en waterbeheer te ontmoeten en te spreken. Een leuke ontmoeting vond ik het gesprek met iemand van de gemeente Velsen. Hij had een idee voor een experience centre rond water voor kinderen en jongeren, dat nu ontwikkeld wordt in Velsen en op de Floriade in Almere geplaatst zal worden. Hij dacht meteen met ons mee over evenementen voor het jeugdwaterschap. Ook dacht hij mee over mogelijkheden voor ons om een rol te kunnen spelen bij bewustwording over het belang van waterveiligheid en waterbeheer."

Annelotte Smits (16): waterpassie

"Het Deltacongres is een dag waar  je veel mensen ontmoet die met een andere invalshoek kijken, maar samen staan voor een Nederland zonder waterproblemen. Een mooi initiatief voor iedereen met een waterpassie: leerzaam en effectief. Ik vond het jammer dat de minister niet kon komen, maar het ontmoeten van de Deltacommissaris was voor mij de moeite waard!"

Steg Snelders (15): kritische noot

"Een kritische noot op dit deltacongres is de rol van jongeren. Tijdens de opening werden wij jongeren een keer genoemd, toen de studenten - ook de internationale - welkom werden geheten. Bij de sessie Waterveiligheid was een leuke video waarin we als Jeugdwaterschappers onze visie vertellen. Maar we willen graag volgend jaar op het hoofdpodium in gesprek met de Deltacommissaris. De taak voor ons als jongeren is dus duidelijk. Wij moeten zorgen dat jullie volgend jaar niet om ons heen kunnen op het hoofdpodium!"

Studenten uit de hele wereld

Naast de scholieren van het jeugdwaterschap bezochten ook circa 100 studenten het Deltacongres. Ze kwamen met bussen uit Zeeland, Delft en vele andere studentensteden. Omdat deze jonge Deltawerkers maar liefst 23 verschillende nationaliteiten hadden, werden het plenaire programma én de sessie Ruimtelijke Adaptatie door tolken in het Engels vertaald.